Skoči na vsebino

22. navadna nedelja, 3. september 2017

PONEDELJEK, 4. september

  • VPIS v 1. razred (in v ostale razrede, če otrok prihaja od drugod) bo od 4. do 8. septembra med uradnimi urami v pisarni. S seboj prinesite krstni list otroka ali družinsko knjižico. Z osnovnošolskim veroukom bomo začeli v ponedeljek, 11. septembra, skupine za študente in odrasle pa bodo na sporedu od oktobra dalje!

PETEK, 8. september – Marijino rojstvo, slovesni praznik; svete maše bodo ob 7h, 10h in 19h.

  • »Danes Bog na zemlji pozdravlja sveti prestol, ki ga je zase postavil. On, ki je v svoji modrosti naredil nebesa, je ustvaril tudi živa nebesa.« (iz bizantinske liturgije)
  • 20.00 – sestanek tajništva Župnijskega pastoralnega sveta

*  *  *  *  *

VEROUČNI URNIK za šolsko leto 2017/18 je objavljen na oglasnem steklu in na spletni strani župnije, prav tako pa si ga lahko vzamete natisnjenega na lističih ob izhodu iz cerkve. Cene veroučnih pripomočkov bodo objavljene v naslednjih oznanilih.

SPLETNA GALERIJA – na spletni strani župnije si lahko ogledate fotografije iz slovesnosti večnih obljub s. Katje Balažic in živahni foto-utrip pravkar zaključenega oratorija za otroke in mladino.

23. NAVADNA NEDELJA, 10.9.

  • 20.00 – katehetski svet

 

JUBILEJU NAPROTI - »Pot do Plečnikove cerkve v Šiški«
Konec 19. st. je začelo število prebivalcev v Šiški strmo naraščati in po 1. sv. vojni so jih ocenjevali že na 6.000. Pretežno so bili socialno-demokratsko in liberalno usmerjeni, odtujenost od vere in Cerkve je bila velika. Vedno bolj se je kazala potreba po lastni župniji in l. 1919 so frančiškani od Marijinega oznanjenja ustanovili v Šiški rezidenco s 3 patri, ki so skrbeli za verouk v šoli in dobili od oblasti v zasilno uporabo staro leseno vojaško kapelo, v kateri so maševali, saj je cerkvica sv. Jerneja že zdavnaj postala premajhna. Z zbiranjem sredstev za novo cerkev so začeli novembra 1921. Naslednje leto sta pokrajinska vlada in škof. ordinariat potrdila pravila »Društva za zidanje nove cerkve sv. Frančiška«, ki je na začetku štelo 334 članov. Za novo cerkev se je zavzelo še vodstvo frančiškanske Province in tretjeredno glasilo »Cvetje z vrtov sv. Frančiška«, ki je prineslo predlog, kako bi 700-letnico svetnikove smrti (1226) najlepše obhajali: s postavitvijo cerkve njemu v čast! (povzeto po: Branko Šuštar, Mohorjev koledar 1990)