Skoči na vsebino

24. nedelja med letom, 12. september 2021

PONEDELJEK, 13. september

11.00 – v pisarni sprejemamo mašne namene za meseca oktober in november!

20.00 – zadnja seja Župnijskega pastoralnega sveta v tej sestavi

TOREK, 14. september – Povišanje svetega križa, god Slovenske frančiškanske province svetega križa,

katere grb lahko občudujete na kapitelih mogočnih stebrov, ki jih je mojster Plečnik postavil ob vhodu v našo cerkev – iz njih smo oblikovali novi logotip naše župnije in samostana!

ČETRTEK, 16. september

16.30 – pevske vaje za otroški zbor, ki ga vodi Matija Brenčič, vabi nove pevke in pevce!

PETEK, 17. september

17.00 – srečanje za ministrante, ki v svoje vrste vabijo nove fante od 2. razreda naprej!

25. NAVADNA NEDELJA, 19. september

10.00 – k sodelovanju pri družinski maši vabimo veroučence 5. razreda in njihove starše


IZBIRA članov Župnijskega pastoralnega sveta bo v nedeljo, 26. septembra, glasovnice z imeni predlaganih kandidatov pa bomo razdelili v nedeljo, 19. septembra. Župnijski pastoralni svet je župnikovo posvetovalno in delovno telo, ki preučuje, načrtuje in izvaja pastoralno delo v župniji. Člane ŽPS lahko predlaga vsak župljan, ki je dopolnil 16 let in je prejel sveto birmo, vanj pa je lahko izbran vsak, ki izpolnjuje zgornje pogoje ter je praktičen kristjan, ki  živi v skladu s cerkvenimi predpisi.


Govor Jurija P. Emeršiča na Jernejevo nedeljo v Stari cerkvi ob 30 letnici Slovenije

»… Med 2. svetovno vojno pa je bila cerkev sv. Jerneja tudi nema priča grdih dogodkov, kot je bil umor voditelja jugoslovanskega ilegalnega odporniškega gibanja Fanouša Emmerja, ki so ga komunisti ob cerkvi ubili že leta 1941, ker je zavračal njihovo ideologijo. Zaradi tega umora so se številni ljudje pričeli opredeljevati in nasprotovati OF. Med vojno in po njej so komunisti z njimi obračunavali podobno mesarsko kot rimski trinogi s sv. Jernejem, če pomislimo samo na blaženega mučenca Lojzeta Grozdeta. Obema so pri živem telesu odirali kožo – sv. Jernej ima zato za svoj atribut nož – skupna pa jima je tudi knjiga: Jernej je šel z evangelijem v divjo Arabijo, Lojze Grozde, ki je bil tudi pesnik, pa s knjigo o Fatimi in drugo duhovno literaturo domov k mami. Ampak na poti domov je padel v partizansko zasedo…«

Mašni nameni v tem tednu