Skoči na vsebino

3. velikonočna nedelja, 18. april 2021

Znova lahko obhajamo bogoslužje v cerkvi skupaj z verniki (pod znanimi pogoji), zato dobrodošli nazaj – tako pri nedeljskih (dodali smo še sv. mašo ob 11.30) kot pri svetih mašah med tednom!

PONEDELJEK, 19. april

V pisarni sprejemamo mašne namene za meseca maj in junij!

PETEK, 23. april – sv. Jurij, mučenec, zavetnik Ljubljane

Sv. Jurij naj bi prestal mučeništvo pod rimskim cesarjem Dioklecijanom, najbrž leta 303, ko je ta cesar ‘iztrebil’ krščanstvo v svoji armadi.

Sveti Jurij je zavetnik številnih mest (Ljubljane, Ptuja in Pirana) in celo držav (Anglija)  ter raznih viteških redov. Nadalje je zavetnik skavtov, kmetov, rudarjev, sedlarjev, kovačev, sodarjev, artistov, konj in živine, popotnikov, bolničarjev, ujetnikov, vojakov in  jezdecev; je tudi priprošnjik proti vojnim nevarnostim, skušnjavam, vročici, kugi, gobavosti in različnim kožnim boleznim. Je tudi eden izmed štirinajstih priprošnjikov v stiski.Upodabljajo ga kot viteza na konju ali brez njega, pogosto z zmajem, prebodenim s sulico ali mečem. Njegov atribut je poleg sulice tudi zastava z »Jurijevim križem«. Na Slovenskem mu je posvečenih kar 75 cerkva.


OČIŠČENA VELIKA OKNA IN PRENOVLJENO PLATNO

Po približno 12 letih so znova v vsej prosojnosti zasijala velika okna (3,6 m v višino) na obeh straneh obhodnega cerkvenega hodnika. Zato smo neizmerno hvaležni našemu organistu in ključarju g. Borisu Kuretu, ki se je s pomočjo hidravličnega dvigala dvignil na višino 13 metrov in z obeh strani temeljito umil okna (vsako je sestavljeno iz 36 manjših stekel).

Prav tako je poskrbel za demontažo, očiščenje in ponovno namestitev platna za predvajanje pesmi, ki mu je bilo potrebno zamenjati motor za spuščanje in dviganje.


N A P O V E D N I K

  • Sobota, 12. maj ob 10h: slovesnost PRVEGA SVETEGA OBHAJILA za 22 tretješolcev
  • Sobota, 29. maj ob 16h: slovesnost SVETE BIRME za 31 veroučencev 8. in 9. razreda
  • Petek, 25. junij ob 10h: v naši cerkvi bo DIAKONSKO POSVEČENJE treh bogoslovcev ljubljanske nadškofije, med njimi tudi naš župljan Rok Gregorčič

Mašni nameni v tem tednu