Skoči na vsebino

32. NAVADNA, 8. november – ZAHVALNA NEDELJA

Zahvala ljubljanskega nadškofa

nadškof Stanislav Zore

»Kdo bi si lani ob tem času predstavljal, da v cerkvah ne bo bogoslužja z verniki, še manj pa, da bodo velikonočni prazniki brez obredov velikega tedna in brez vstajenjske procesije? Za toliko izrazov naše vere in občestvenosti smo bili prikrajšani… Vseeno pa se moram zahvaliti tolikim, ki so v tem času pokazali, da so v resnici kristjani, ki so s svojimi dejanji pokazali, da je evangelij njihovo življenjsko vodilo.

Najprej se želim zahvaliti zdravstvenim delavcem, strokovnim službam in vladi, ki je ob vsej negotovosti na začetku pandemije pogumno sprejemala odločitve, da smo dobili dovolj zaščitnih sredstev in nam je uspelo zaustaviti širjenje virusa.

Rad bi se zahvalil našim duhovnikom, ki so s poslušnostjo Svetemu Duhu odkrivali nove načine, kako ostati z ljudmi, kako prihajati k njim in jim prinašati tolažbo, upanje in Božjo besedo.

Zahvaljujem se vam, dragi bratje in sestre, ki ste v tem času odkrivali, kaj je v vašem življenju dragoceno. Spoznavali ste lepoto skupne molitve, naučili ste se blagoslavljati sebe, svoje domove in tudi velikonočna jedila. Posebej sem vam hvaležen, da niste pozabili na svoje duhovnike.

Ne morem pozabiti delovanja Karitas v tem času. Svoje delovanje so prilagodili razmeram in skrbeli za pomoči potrebne. Posebej je razveseljivo, da je med prostovoljce prišlo 1.500 mladih, ki so svoje moči izročili v službo bližnjega. Na koncu prosim dobrega Boga, naj blagoslovi vašo dobroto in naj vas ohranja zdrave, da boste mogli še naprej pričevati za njegovo ljubezen.«

p. Stanislav Zore OFM

PONEDELJEK, 9. november

V pisarni sprejemamo maše  za meseca december in januar!

Po dveh tednih osnovnošolskih počitnic znova nadaljujemo z veroukom na daljavo – kateheti bomo staršem veroučencev po e-pošti poslali navodila za katehezo na domu.

33. NAVADNA NEDELJA, 15.11.

NEDELJSKE NABIRKE

V času, ko ni svetih maš z verniki, lahko za potrebe župnije darujete: v košaro pred oltarjem pri obhajilu, v nabiralnik pri vhodu v župnišče (ne v nabiralnike v cerkvi!) ali  na župnijski TRR (desno spodaj) – Bog povrni!

Razstava: Plečnik in Praga

Na Krakovskem nasipu (veliki panoji ob Ljubljanici) bo do 26. novembra na ogled razstava Vladimírja Šlapeta, enega najbolj znanih čeških arhitektov, ki je nastala na pobudo Veleposlaništva Češke republike, Praškega gradu in Kabineta češkega predsednika. Jože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega (ki je po notranjosti zelo podobna naši, tudi nastajali sta istočasno); kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli pa je vzgojil prek 50 čeških arhitektov.

Mašni nameni v tem tednu