Skoči na vsebino

7. nedelja med letom, 20. februar 2022

PONEDELJEK, 21. februar

11.00 – v pisarni sprejemamo mašne namene za meseca april in maj!

SREDA, 23. februar

12.00 – letni občni zbor sodelavcev žup. Karitas Ljubljana – Šiška, na katerem bomo potrdili poročilo o delovanju v letu 2021

PETEK, 25. februar

Odhod ministrantov in župnika na zimovanje na Sveto goro pri Gorici.


KOLEDAR DOGODKOV:

  • Nedelja, 6.3. ob 20h: predstavitev knjige zgodovinarja dr. Jožeta Možine Slovenski razkol
  • 26. marec (10.00 – 13.00): župnijski sinodalni dan
  • 3. julij ob 10h: NOVA MAŠA našega diakona Roka Gregorčiča
  • 7. – 13. avgust: letovanje v Strunjanu za otroke in mlade

PREŠERNOV NAGRAJENEC dr. Kajetan Gantar o antiki»

Vir slike: radio Ognjišče

Antika je tlakovala pot Kristusu. Med osrednje teme mojih raziskav sodijo grške tragedije, ki na koncu privedejo do očiščenja, katarze. Je pa prag, ki ga antika ni zmogla: osmisliti trpljenje. Antigona je na primer polna misli, ki so blizu krščanskim vrednotam, vendar na koncu temu plemenitemu, ljubezni predanemu bitju manjka odrešenje. Antika je klicala po Odrešeniku, antični teksti so polni krščanskih misli… Toda če sem še tako noro zaljubljen v antične tekste, vendar v njih ne poznam besedila, ki bi se lahko primerjalo z evangeljsko priliko o izgubljenem sinu…«


Sinodalna pot Cerkve 2021-23

  • Vabljeni smo, da govorimo s pristnim pogumom in poštenostjo in tako vključujemo svobodo, resnico in ljubezen. Po dialogu lahko vsi rastejo v razumevanju.
  • Ponižnost pri poslušanju potrebuje tudi pogum pri govorjenju. Sinodalni dialog je odvisen od poguma tako pri govorjenju kot pri poslušanju. Ne gre za razprave, v katerih bi prepričevali druge, ampak za sprejemanje tega, kar drugi povedo. Sveti Duh tako lahko govori v korist vseh (1 Kor 12,7).
  • Dialog nas vodi k novosti. Pripravljeni moramo biti na spreminjanje svojega mnenja glede na to, kar bomo slišali od drugih.

– Odprtost za spreobrnjenje in spremembe. Pogosto se upiramo temu, za kar nas poskuša navdušiti Sveti Duh. Poklicani smo k opuščanju stališč samovšečnosti in udobja, zaradi katerih se odločamo zgolj na podlagi tega, kako smo nekaj počeli v preteklosti… (se nadaljuje)


Mašni nameni v tem tednu