Skoči na vsebino

Barve zelenega smaragda – vabilo

 

 

Ljudska simfonična pesnitev Barve zelenega smaragda – spomin na trpljenje slovenskega skladatelja Avgusta Ipavca je epopeja v spomin na prvo svetovno vojno in vse milijonske žrtve, med njimi predvsem na žrtve na Slovenskem in še posebej na soški fronti.V glasbo so vpete recitacije dramskih igralcev, ki predstavljajo našega pesnika Simona Gregorčiča z njegovimi pretresljivimi verzi slutnje vojnih strahot, Božje vile, ki ga tolaži, ter slovenskega, avstrijskega, italijanskega, madžarskega in ruskega vojaka, ki berejo avtentična pisma, ki so jih pisali s fronte svojim domačim oziroma so jih dobivali od domačih na fronto.
Sodelujejo in dogajanje povezujejo plesalke, ki predstavljajo simbolično stran vsega dobrega in tolažečega. Nastopa tudi folklorna skupina, ki pleše brezskrben rezijanski ples vse do usodnih eksplozij bojnega meteža. Otroška folklorna skupina iz Drežnice ponazarja brezskrbnost otroštva v središču vojne vihre. Prikazan je tudi avtentičen prizor božičnega srečanja obeh sprtih vojskujočih strani v prvem letu vojskovanja, skupina s citrarjem na čelu zapoje božično pesem, ponižne kmečke družine prosijo za dober izhod vojne, osamljeni pater tava in se sprašuje kdaj bo konec vojnih strahot, od daleč povezuje mešani pevski zbor orkestralne dele s pesmimi v jezikih bojujočih se strani.
Sodelujejo Budapesti Filharmóniai Társaság, Simfonični orkester Cantabile, Mešani pevski zbor Adoramus, Logatec, ansambel Csaba Ökrös, Budimpešta, plesalke Baletne šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, otroška folklorna skupina ‚Pastirci‘ in igralska skupina iz Drežnice, folklorna skupina Bc in Društvo 1313 iz Bovca, dramski igralci iz Ljubljane in Gruppo Costumi Tradizionali Bisiachi, Turriaco, Goriziadirigent Marjan Grdadolnik, režiser in koreograf Henrik Neubauer, scenograf Andrej Stražišar organizator Prosvetno društvo Soča, Kanal, soorganizator Slovenski inštitut, Dunaj