Skoči na vsebino

KONCERT CERKVENE GLASBE PEVSKIH ZBOROV IZ POLJSKE

VOKALNA SKUPINA ZaPet

Vokalno skupino sestavlja pet pevcev iz njihovega rodnega kraja Ponikve pri Žalcu. Svojo pevsko pot so začeli pri moškem pevskem zboru na Ponikvi. Skupno pevsko pot, so združili leta 2008, ko so prvič odšli na gostovanje v slovaški Bardejov, kamor jih je povabil, njihov umetniški vodja, Janez Kolerič. Tamkajšnji obetavni nastopi so jih združili v vokalno skupino ZaPet, ki je začela z rednimi vajami in seveda nastopi tudi pred domačim občinstvom. V okviru lastnega društva delujejo od marca 2010. Radi nastopajo v domačem kraju, kakor tudi v bližnji in širši okolici. Pojavljajo se na regijskih srečanjih malih vokalnih skupin, pa tudi redno na občinskih revijah pevskih zborov v Žalcu. Ni jim težko zapeti tudi na raznih prireditvah, obletnicah in praznovanjih, kjer vam z raznovrstnim programom popestrijo vaše praznično vzdušje. V letu 2015 je umetniško vodenje skupine prevzel umetniški vodja Matjaž Kač, kar se tudi pozna na njihovi novi izbiri glasbenega repertoarja.

Komorni zbor Belfersingers

je bil ustanovljen jeseni leta 2002 na pobudo učiteljev iz Gorlic in okolice na Poljskem. Deluje pod okriljem Kulturnega centra v Gorlicah in trenutno šteje 20 članov. Zborov program je raznolik, od antične do sodobne glasbe in zajema skladbe domačih in tujih skladateljev. V svoj program uvršča tudi skladbe gospela, jazza in popa. V 15. letih delovanja je bil zbor zelo uspešen. Nastopal je v številnih mestih na Poljskem in tudi v tujini, na Madžarskem, v Slovaški, Češki, Ukrajini, Avstriji, Bolgariji in leta 2015 tudi v Sloveniji. V kategoriji komornih zborov prejema vidne nagrade na mednarodnih festivalih: 1. nagrada na Mednarodnem festivalu “Cantate Deo” v Rzeszówu (2010), 2. nagrada na 4. tekmovanju postnih pesmi v Święty Krzyz (2017), 3. nagrada na 25. festivalu zborovske pesmi, Myslenice (2016). Grand Prix na 16. Carols in Pastorals tekmovanju v Miechowu (2017). Zbor vodi zborovodkinja Edyta Sędzik.

Podkarpatski moški pevski zbor

je pričel svoje delovanje aprila 2014. Sestavljalo ga pevci iz komornega Stryzowskega zbora in komornega zbora Belfersingers iz Gorlic in posamezniki iz drugih zborov. Združitev moških glasov je bila sprejeta z navdušenjem, kar je vidno tudi na vsakem skupnem druženju na vajah in koncertih. Težko nalogo združevanja v homogeno celoto – zbor, je prevzel zborovodja Grzegorz Oliwa. Zbor je svoj prvi koncert izvedel na mednarodnem festivalu sakralne glasbe “Cantate Deo” v Rzeszowu, kjer je osvojil prvo mesto, prejel pa je tudi nagrado na četrtem državnem festivalu zborovske glasbe »Sacra Ecclesiae Cantio« v Tarnowu, 2014. Zbor je večkrat gostoval na Slovaškem, sodeloval na festivalih v mestih Zborov, Bardejov, Žilina, Levice, Spiska Nova Ves, v Pragi, v Wroclawu na Singing Europe (2016) in v Sloveniji (2015). V aprilu 2017 je zasedel prvo mesto na Subcarpathian Revier of Passion Song. Zbor vodi zborovodja Grzegorz Oliwa – profesor glasbe Rzeszowske univerze.

Strzyzowski komorni zbor

je bil ustanovljen leta 1994 v Hiši kulture »Falcon« v Strzyowu na Poljskem. Sestavljajo ga pevci, ki delajo in študentje, ki se povezujejo v kulturne dejavnosti v mestu. Zborov pevski program vključuje dela sakralne glasbe od renesanse do današnjih dni, Negro spiritual, božične pesmi, ljudske in domoljubne. Od začetka zbor sodeluje z različnimi instrumentalnimi zasedbami in prepeva tudi vokalno-instrumentalna dela. Dosežki zbora: Prva nagrada na državnem festivalu “Cantate deo” v Rzeszówu -1998, 2000 in 2002. Druga nagrada na državnem tekmovanju v Bydgoszcz Passion v letu 2003. Druga nagrada na VI. Lodž festivalu “Cantio Lodziensis” leta 2003. Tretja nagrada na zborovskem festivalu “Carols in Pastoralna” v Myslenice, v letih 1998 in 2003. Tretja nagrada na državnem tekmovanju »Ars Liturgica” v Toronu v letu 2004. Drugo mesto na mednarodnem srečanju “Ad gloria Dei” v Pinczówu 2004. Zbor je sodeloval pri glasbenem delu sv. maše, ki jo je papež Janez Pavel II. daroval v Krosno, leta 1997. Nekajkrat je koncertiral v Avstriji, Ukrajini, Italiji, na Madžarskem, Slovaškem, Angliji, Franciji, Španiji, na Češkem in letos drugič v Sloveniji.
Zbor vodi zborovodja Grzegorz Oliwa.

PROGRAM

Komorni zbor Belfersingers

zborovodkinja: Edyta Sędzik

 • Piotr Jańczak – Cheruvimskaja piesn
 • Eriks Ešenvalds – Only in sleep
 • Houston Bright – I hear a voice
 • Joseph Martin – Pie Jesu
 • Brian Schmidt – Lux aeterna Domine

Podkarpatski moški zbor

zborovodja: Grzegorz Oliwa

 • Józef Świder – Pan Bóg jest mą siłą
 • Piotr Jańczak – De profundis clamavi
 • arr. R. Lee Gilliam – Rock a my soul
 • Ivan Ławriwskij – Usłyszy Hospody hłas mój
 • Romuald Twardowski – Otcze nasz

Vokalna skupina ZaPet

umetniški vodja: Matjaž Kač

 • Jaz pa pojdem na Gorenjsko – ljudska, prir. Slavko Mihelčič
 • Čej so tiste stazice – Koroška ljudska, prir. Oskar Dev
 • Rož, Podjuna, Zila – Pavle Kernjak, prir. Jože Vidic
 • Ljubim – besedilo Feri Lainšček, glasba Ambrož Čopi

Strzyzowski komorni zbor

zborovodja: Grzegorz Oliwa

 • Marian Sawa – Lauda anima mea
 • John Tavener – The Lamb
 • Józef Świder – Psalm 70
 • Bob Chilcott – Kyrie from „Nidaros Jazz Mass”
 • gospel – I’m gonna wait on the Lord

Vrsto let se male vokalne zasedbe in pevski zbori, zborovodje Janeza Koleriča, udeležujejo mednarodnih pevskih festivalov cerkvene glasbe na severovzhodu Slovaške in jugovzhodu Poljske. Pevski zbori iz tega dela Evrope so leta 2015 prvič zapeli s slovenskimi zbori v Celju in Ponikvi pri Žalcu. Tokrat pa so pevski zbori iz Poljske že drugič v Sloveniji. Želja, da obiščejo glavno mesto Slovenije se jim je izpolnila in veseli so, da lahko koncertirajo v Ljubljani. Plečnikova cerkev sv. Frančiška je čudoviti prostor za koncertiranje sakralnih pesmi, ki jih bodo predstavili na nocojšnjem koncertu. Organizator se Frančiškanom, ki so koncert omogočili, iskreno zahvaljuje.