Skoči na vsebino

Mojca M. Štefanič: »Biti kristjan pomeni vsak dan živeti svojo vero«

Krščanska vera po besedah papeža Frančiška zahteva vsakodnevno prizadevanje. Verniki bi se morali vprašati: »Ali sem priložnostni kristjan ali sem kristjan vedno in povsod?« Kultura provizoričnosti in relativnosti vdira tudi v način, kako živimo svojo vero, je sveti oče dejal med včerajšnjim bogoslužjem v čast Materi Božji na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Kristjani bi morali svojo vero izpovedovati vsak dan in jo pričevati v vsakdanjih dejanjih, je papež položil na srce več kot 100.000 zbranim vernikom. Zraven sodijo tudi temeljne življenjske odločitve, kot je denimo odločitev za zakonsko zvezo.

Včerajšnje bogoslužje je pomenilo sklep Marijanskih dni v okviru leta vere, ki so se pričeli dan prej s sprejemom kipa Fatimske Matere Božje pred Petrovo baziliko v Vatikanu. V posvetitvenem obredu je papež Marijinemu kipu, ki je med bogoslužjem stal ob oltarju, priporočil vse človeške skrbi in težave: »Nauči nas svoje ljubezni do malih, ubogih, izključenih, trpečih, do grešnikov in vseh tistih, ki živijo v zmoti«, je dejal papež. Kip Fatimske Marije se je včeraj z letalom vrnil na Portugalsko.V svojem nagovoru je Frančišek vernike pozval, naj izkazujejo hvaležnost za vse, kar se jim dobrega zgodi v življenju. »Pogosto vse jemljemo kot samoumevno! To se dogaja tudi v našem odnosu do Boga.« Besede, kot so »hvala, prosim in oprosti«, so temeljnega pomena za človeško sožitje: »Če uporabljamo te tri besede, potem družina živi in napreduje«, je prepričan sveti oče.

Preko Marije se po Frančiškovih besedah kaže, da Bog ljudi nenehno preseneča. Marija je bila povsem osupla, »da je Bog izbral ravno njo, preprosto dekle iz Nazareta, ki ni bivala v palačah oblasti in sredi bogastva, ki ni opravljala posebej junaških dejanj«, bila pa je odprta za Boga in mu je znala zaupati.

Med pozdravi pred molitvijo angelovega češčenja je sveti oče omenil včerajšnjo beatifikacijo petsto dvaindvajsetih mučencev XX. stoletja v Tarragoni v Španiji. Za to slovesnost je papež pripravil video sporočilo, ki so ga na začetku obreda predvajali na velikih zaslonih, nameščenih na različnih točkah vzgojno izobraževalnega kompleksa v Tarragoni. 

Vir: www.druzina.si