Skoči na vsebino

Nov ekumenski korak

Začenjamo teden molitve za edinost kristjanov, ki bo potekal bo pod geslom: Mar je Kristus razdeljen? Kardinal Kurt Koch, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani, je pred tem dogodkom izpostavil predvsem pomen napovedanega apostolskega potovanja papeža Frančiška v Sveto deželo. Ta je na programu med 24. in 26. majem.

Med drugim je predvideno srečanje s patriarhom Bartolomejem, in sicer 50 let po zgodovinskem pogovoru med papežem Pavlom VI. in patriarhom Atenagoro, ki je predstavljal prelomnico za ekumenski dialog. Tokratno srečanje želi biti "nov korak na poti", ki jo bo potrebno prehoditi v prihodnosti. Pontifikat papeža Frančiška se je z ekumenskega vidika na sploh takoj začel dobrosa j se je prvič zgodilo, da je bil pri maši ob začetku pontifikata navzoč kakšen patriarh.

Veliko srce za ekumenizem

Kardinal Koch je dodal, da je sicer mogoče opaziti kontinuiteto med Benediktom XVI. in Frančiškom, kajti oba imata "veliko srce za ekumenizem". Kar zadeva možnost srečanja papeža z moskovskim patriarhom Kirilom, je kardinal poudaril pomen "pripravljalne faze", ki bi bila nujna pred tem eventualnim dogodkom. Bilo bi namreč prvič, da bi se srečala patriarh Ruske pravoslavne Cerkve in papež. Kardinal Koch je povedal tudi, da je bila apostolska spodbuda Evangeljsko veselje med predstavniki drugih Cerkva sprejeta pozitivno. Dokument izraža skupne poglede, v delu, ki je posvečen ekumenskemu dialogu, med drugim opozarja, da se katoličani lahko učijo od drugih Cerkva. Kot primer papež navaja sinodalnost pravoslavne Cerkve.

Primat rimskega škofa

Glede vprašanja primata papeža pa je predsednik Papeškega sveta za pospeševanje edinosti med kristjani zatrdil, da so od drugega vatikanskega koncila dalje vsi papeži poudarjali edinost kristjanov in zatorej njihov primat ni samo »ovira, ampak je tudi velik most za ekumenizem«. Kot primer je kardinal navedel molitvena srečanja v Assisiju. Kdo bi lahko povabil predstavnike vseh verstev, če ne ravno rimski škof? Menim, je dejal kardinal Koch, da je nujno vzeti resno zavest, da "Kristus ne more biti razdeljen". Temelj vsega ekumenskega prizadevanja je Jezusova duhovniška molitev, ki pravi, da je "edinost Kristusovih učencev Gospodova volja". Torej imamo vsi odgovornost, da poslušamo to voljo in iščemo edinost. Pavel, Peter in Andrej, kot je še dodal kardinal Koch, so bili "nedvomno različne osebnosti, vsaka s svojo karizmo, a vsi trije so bili Kristusovi prijatelji".

Vir: Radio Ognjišče