Skoči na vsebino

Papež Frančišek: Jezusa lahko spoznamo z razumom, srcem in dejanji

VATIKAN (četrtek, 26. september 2013, RV) – Jezusa lahko spoznamo z razumom, srcem in dejanji; in to vsak dan preko vsakdanjega življenja, je dejal papež Frančišek med današnjo jutranjo mašo v Domu sv. Marte.

»Kdo je ta? Od kod prihaja?« je sveti oče začel pridigo in pri tem izhajal iz vprašanja, ki ga v današnjem evangeliju Herod zastavi Jezusu. Gre za vprašanje, ki ga zastavljajo vsi, ki srečajo Jezusa. Je vprašanje, ki se ga lahko zastavi iz radovednosti ali pa zaradi varnosti. V evangeliju vidimo, da nekateri čutijo strah ob tem človeku, kajti privede jih lahko do političnega konflikta z Rimljani. »Kdo je ta, ki povzroča toliko problemov?« se sprašujejo. Jezus namreč ustvarja probleme. »Jezusa ni mogoče spoznati brez problemov,« je zatrdil papež Frančišek. Če želiš imeti probleme, pojdi po poti spoznavanja Jezusa in imel jih boš veliko. To je pot, da spoznamo Jezusa. Ne more se ga spoznati v prvem razredu. Spozna se ga v vsakodnevni hoji skozi vse dni. Jezusa ni mogoče spoznati v mirnosti, niti v knjižnici, je pojasnjeval papež.

Seveda ga lahko spoznamo preko katekizma, ki nas o Jezusu nauči mnoge stvari, je nadaljeval. Ob katekizmu spoznamo, da je Božji Sin prišel, da bi nas zveličal, razumemo vso lepoto zgodovine zveličanja in Očetovo ljubezen. Pa vendar, koliko jih je prebralo Katekizem katoliške Cerkve odkar je bil izdan pred dvajsetimi leti? Res je, Jezusa moramo spoznati preko katekizma, a ni dovolj spoznati ga z razumom. To je le en korak. »Jezusa je treba spoznati v dialogu z njim, v pogovoru z njim, v molitvi, na kolenih. Če ne moliš, če ne govoriš z Jezusom, potem ga ne poznaš. Veš stvari o njem, a nimaš tistega spoznanja, ki ti ga daje srce v molitvi,« je poudaril papež. Z razumom spoznamo Jezusa preko učenja iz katekizma, a s srcem ga spoznamo v molitvi, v pogovoru z njim. Po Frančiškovih besedah nam bo to v veliko pomoč, a ne bo dovolj. Obstaja namreč še tretja pot, to je hoja za Jezusom: »Iti z njim. Hoditi z njim.« Treba je prehoditi njegove poti, hoditi po poti. Nujno je spoznati Jezusa z govorico dejanj.

Da bi zares poznali Jezusa so torej potrebne te tri govorice: govorica razuma, govorica srca in govorica dejanj. Če ga poznam na te tri načine, potem sem z njim povezan. »Ko si zastavljamo vprašanje: 'Kdo je ta?', nam Božja beseda odgovarja: 'Želiš spoznati, kdo je ta? Beri tisto, kar ti Cerkev govori o njem, pogovarjaj se z njim v molitvi in hodi z njim po poti. Tako boš spoznal tega človeka.' To je pot! Vsak pa se mora sam odločiti,« je sklenil pridigo papež Frančišek.

Besedilo je s strani s spletne strani Radia Vatikan