Skoči na vsebino

Papež Frančišek: Oznanjevanje evangelija je najpomembnejša naloga Cerkve

Katoliška Cerkev po besedah papeža Frančiška »ni nikakršno podjetje, niti človekoljubna organizacija, niti nevladna organizacija«. Njena najpomembnejša naloga je oznanjevanje krščanskega sporočila, je sveti oče dejal v nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu in pojasnil, da tako kot Marija, tudi Cerkev ljudem prinaša Jezusa in njegov evangelij. Cerkev, v kateri oznanjevanje ni več središčna točka njenega delovanja, je »mrtva Cerkev«. Te naloge ne sme nikoli izpustiti izred oči.

Ravno med pripadniki Cerkve bi moral vladati duh ljubeče skupnosti in solidarnosti, je opozoril papež Frančišek. »Ali drug z drugim ravnamo kakor z bratom ali s sestro? Ali pa drug drugega obsojamo in obrekujemo? Ali vsak skrbi za lastni vrtiček ali skrbimo drug za drugega?«, je sveti oče postavljal vprašanja okoli 85.000 navzočim romarjem. Ljubezni do bližnjega po njegovih beseda nikoli ne smejo voditi stranski interesi. Za izkazovanje takšne ljubezni nihče ne sme pričakovati »protiuslug«.

Kot najpomembnejši zgled za katoliško Cerkev je Frančišek izpostavil Božjo Mater Marijo. Marija predstavlja »prapodobo Cerkve«, z njeno brezpogojno vero in vdanostjo Božji volji pa je vzor vsem kristjanom. S tem, ko je svetu rodila Božjega Sina, je izkazala svojo ljubezen do človeštva. Tudi njena zvestoba Sinu onkraj njegove smrti na križu predstavlja velik zgled za vernike in celotno Cerkev.

Devica Marija je bila po papeževih besedah judovsko dekle, ki je z vsem srcem pričakovalo odrešenje svojega ljudstva. A v srcu tega mladega izraelskega dekleta je bila skrivnost, ki je niti sama še ni poznala: v Božjem načrtu je bila namenjena, da postane Mati Odrešenika. Pri oznanjenju jo Božji glasnik imenuje »milosti polna« in ji ta načrt razodene. Marija odgovori z 'da' in od tistega trenutka njena vera dobi novo luč: osredotoči se na Jezusa, Božjega Sina, ki v njej postal meso in v katerem se bodo uresničile obljube celotne zgodovine zveličanja. Kot je pojasnil sveti oče, je Marijina vera izpolnitev Izraelove vere, saj je v njej zbrana celotna pot ljudstva, ki je pričakovalo odrešenje. V tem smislu je Marija vzor vere Cerkve, ki ima kot središče Kristusa, utelešenje neskončne Božje ljubezni.

Marija je to vero živela sredi preprostosti tisočerih opravkov in vsakodnevne skrbi vsake mame, ki mora poskrbeti za hrano, obleko, skrbeti za hišo …, in ravno to običajno Marijino življenje je bilo polje, kjer se je odvijal poseben odnos in globok dialog med njo in Bogom, med njo in njenim Sinom. Pod križem se je njeno materinstvo razširilo in objelo vsakega od nas, naše življenje, da bi nas Marija lahko vodila k svojemu Sinu.

24. 10. 2013 | Mojca M. Štefanič 
Vir: www.druzina.si