Skoči na vsebino

Papež Frančišek: Preizkušati vse, kar pride v naše srce

Kristjan zna bdeti na svojim srcem, da bi tako razlikoval to, kar prihaja od Boga, od tistega, kar prihaja od lažnih prerokov. Tako je dejal papež Frančišek med jutranjo sveto mašo v kapeli Doma sv. Marte, prvo po božičnih praznikih. Poudaril je, da je Jezusova pot pot služenja in ponižnosti. Nanjo so poklicani tudi vsi kristjani.

Sveti oče je pri pridigi izhajal iz današnjega berila, kjer apostol Janez poziva: »Ostanite v Gospodu.« Ta življenjski nasvet Janez ponavlja na skoraj obsesiven način, je pojasnjeval papež. Apostol pokaže na držo kristjana, ki želi ostati v Gospodu, spoznati, kaj je v srcu. Zato opozarja, naj ne polagamo svoje vere v vsakega duha, ampak duhove preizkušamo. Po Frančiškovih besedah je nujno, da znamo razločevati duhove; razločevati, ali nam neka stvar pomaga ostati v Gospodu ali pa nas od njega oddaljuje. Naše srce ima vedno želje, hotenja, misli, je dejal papež in se vprašal, ali so ti od Gospoda ali pa nas nekateri od njega oddaljujejo. Apostol Janez pa nas spodbuja, da to, kar mislimo in želimo, preizkušamo.

»Dajte na preizkus duhove, da bi preskušali, ali zares prihajajo od Boga, kajti na svet je prišlo veliko lažnih prerokov,« je povabil papež Frančišek. »Zato je nujna čuječnost. Kristjan je moški ali ženska, ki zna bdeti nad svojim srcem. In velikokrat se naše srce, z mnogimi stvarmi, ki pridejo in grejo, zdi kot mestna tržnica: v njem najdeš vse.« A treba je preizkušati, kaj je od Gospoda in kaj ni, da bi ostali v Gospodu, je poudaril.

Kaj je torej kriterij za razumevanje, ali neka stvar prihaja od Kristusa ali pa od antikrista? Po papeževih besedah ima sv. Janez jasen in preprost odgovor: »Vsak duh, ki prizna, da je Jezus Kristus prišel v mesu, je od Boga; noben duh, ki Jezusa ne priznava pa ni od Boga. To je duh antikrista.« Da je Beseda prišla v mesu, pomeni priznati pot Jezusa Kristusa, priznati, da se je on, čeprav je bil Bog, ponižal vse do smrti na križu. »To je pot Jezusa Kristusa: ponižnost, čisto ponižanje,« je nadaljeval papež Frančišek. »Če te nka misel, neka želja vodi na to pot ponižnosti, ponižanja, služenja drugim, je od Jezusa. A če te vodi na pot nadutosti, nečimrnosti, ošabnosti, na pot abstraktne misli, potem ni od Jezusa.« Pomislimo na Jezusove skušnjave v puščavi. Vsi trije predlogi, ki jih je hudič dal Jezusu, so predlogi, ki so ga hoteli oddaljiti od poti služenja, ponižnosti, ponižanja, ljubezni. Na vse tri skušnjave Jezus odgovori z ne: 'Ne, to ni moja pot.'

Papež je povabil, da premislimo, kaj je v našem srcu, kaj mislimo in čutimo, kaj želimo, da pretresemo duhove. Ali preizkušam to, kar mislim, kar hočem, kar želim, ali pa vse sprejmem. Velikokrat je naše srce kot cesta, po kateri gre vse. In to je treba preizkušati. Ali vedno izberem stvari, ki prihajajo od Boga? Poznam tiste, ki prihajajo od Boga? Poznam pravi kriterij za razločevanje svojih misli in želja? Papež je povabil, naj ne pozabimo, da je kriterij učlovečenje Besede. »Beseda je prišla v mesu: to je Jezus Kristus! Jezus Kristus, ki je postal človek, Bog je postal človek, ponižal se je iz ljubezni, da bi služil vsem nam.« Apostol Janez nam daje to milost, da spoznamo, kaj se dogaja v našem srcu, in imamo modrost razločevanja tistega, kar prihaja od Boga, in tistega, kar ne prihaja od Boga, je sklenil papež.

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan