Skoči na vsebino

Papež Frančišek: Srečanje z Jezusom v evharistiji je lahko izvir upanja za svet

VATIKAN (sobota, 27. september 2014, RV) – »Evharistija ima v Cerkvi osrednje mesto, kajti prav evharistija ‘dela Cerkev’.« Tako je papež Frančišek danes med avdienco spomnil okoli 80 udeležencev plenarnega zasedanja Papeškega odbora za mednarodne evharistične kongrese. Le-to je te dni potekalo v Vatikanu in je bilo namenjeno pripravam na prihodnji evharistični kongres, ki bo januarja 2016 na Filipinih. Prav filipinski delegaciji je papež zato namenil poseben pozdrav.

Drugi vatikanski koncil je ponovil besede sv. Avguština, da je evharistija »zakrament dobrotljivosti, znamenje edinosti, vez ljubezni« (sacramentum pietatis, signum unitatis, vinculum caritatis). Za kongres na Filipinih je bila izbrana pomenljiva tema: Kristus v vas, upanje slave (Kol 1,27). Le-ta, kot je nadaljeval papež Frančišek, poudarja »vez med evharistijo, poslanstvom in krščanskim upanjem«. »Danes je v svetu pomanjkanje upanja, zato človeštvo mora poslušati sporočilo našega upanja v Jezusa Kristusa.« Cerkev to sporočilo oznanja s prenovljeno vnemo. V duhu »nove evangelizacije« ga prinaša vsem, na poseben način pa tistim, ki so se po krstu oddaljili od Cerkve in ne živijo krščanskega življenja.

Mednarodni evharistični kongres nudi priložnost, da bi izkusili in doumeli evharistijo kot srečanje, ki spremeni: srečanje z Gospodom v njegovi Besedi in njegovem darovanju iz ljubezni. Na ta način pa je tudi priložnost, da bi ponovno odkrili vero kot »izvir Milosti, ki prinaša veselje in upanje v osebno, družinsko ter družbeno življenje«.

»Srečanje z Jezusom v evharistiji bo izvir upanja za svet, če bomo – z močjo Svetega Duha preoblikovani po podobi Njega, katerega srečujemo – sprejeli poslanstvo, da spremenimo svet s podarjanjem polnosti življenja, katero smo sami prejeli in izkusili, s prinašanjem upanja, odpuščanja, ozdravljenja in ljubezni do vseh, ki jo potrebujejo, še posebej do ubogih, brezpravnih in zatiranih, če bomo z njimi delili življenje in hrepenenja ter če bomo hodili z njimi v iskanju resničnega človeškega življenja v Jezusu Kristusu.«

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan