Skoči na vsebino

Romanje na Trsat in na otok Krk

romanje-letak

 

V času do romanja bomo program in informacije še dopolnjevali.

 

Vse bo objavljeno na tem mestu!

 

PROSIMO, DA SE PRIJAVITE NA KOSILO NA TEJ POVEZAVI: KOSILO!

NOVO: PODROBEN PROGRAM ROMANJA:

Si z mano? Če smo drug z drugim, če si pripadamo, lahko odkrijemo obraz drug drugega. Obraz pomeni osebo, pomeni to, kar človek je. In če se bomo veselili drug drugega, bomo odkrili tudi Boga.

Romanje poteka v letu usmiljenja. Namen romanja je, da doživimo Usmiljenje v njegovi celovitosti in resnici. Zato bomo to romanje oblikovali kot medgeneracijski dogodek, na katerem se bomo potrudili tudi za nekaj skupnega pogovora. Osredotočili se bomo na bogoslužje, molitev, pogovor in druženje.

 • Zberemo se ob 6. uri zjutraj. Začnemo z blagoslovom in odidemo na pot. Ker je ura zgodnja, se bomo na avtobusu posvetili molitvi za začetek dneva, potem pa sledi čas za pogovor in premišljevanje.
 • Prvi postanek bo na črpalki na slovenski strani.
 • Pred mejo pripravimo dokumente, osebno izkaznico ali potni list.
 • Med vožnjo bomo poslušali geografsko razlago krajev, kjer se bomo vozili, ter omenili nekaj umetniških značilnosti cerkva, ki jih bomo obiskali.
 • Naslednji postanek je pri kapucinski cerkvi Marije lurške, Matere Božje na Reki. Iz avtobusa bomo stopili na pločnik in sledili voditeljem. Tu je nekaj več stopnic, zato pazimo, da se ne poškodujemo, posebej če bodo mokre.
 • V cerkvi Lurške Marije bomo zapeli litanije in poslušali nagovor ter zapeli kakšno pesem.Tako bomo izročili Mariji ves dan, saj ga želimo preživeti v veselju. “Veselega darovalca Bog ljubi” (2 Kor 9,7). Prav to naj bo način življenja ta dan. Pomislimo na lepšo stran našega življenja, Bogu pa izročimo težjo, temnejšo, saj on odrešuje.
 • Takoj po molitvi se vrnemo spet v avtobuse, ki bodo čakali na istem mestu.
 • Naslednja postaja je Marijin Trsat, kjer se bomo zadržali dalj časa.V svetišču bomo Bogu izročili svoje življenje v molitvi križevega pota in molitve za družine.
 • Nato odidemo v kongresno dvorano na pogovor, spraševanje vesti, v prostem času pa bo priložnost za spoved.
 • Ob določeni uri se bomo vrnili na avtobus, ki bo čakal na drugem mestu!
 • Tretji postanek je na Krku. Ustavili se bomo na avtobusni postaji. Pot do stolnice traja 10 minut po obali z rahlim vzponom na koncu. Kdor bi poti ne zmogel, bo voditelj v avtobusu poskrbel za primerno rešitev.
 • V Krški stolnici nas bo pozdravil generalni vikar Krške škofije. Že sedaj pa nam pozdrave pošilja krški škof, ki bo ta konec tedna na posvečenju novega škofa v Splitu. V cerkev bomo vstopili skozi vrata usmiljenja na ulici A. Mahniča.
 • Sledilo bo obhajanje svete maše. Prav vsak romar naj pomisli, kako bi lahko pri maši sodeloval. Peli bomo različne pesmi. Pokažimo, da je pri maši pomemben prav vsak od nas.
 • Po maši se bomo odpravili k avtobusom, ki nas bodo odpeljali do gostiln glede na prijavo za kosilo. Po končanem obedu počakamo, da se obe skupini spet zbereta.
 • Po skupnem zaključku na Krku nas bodo avtobusi v zmernem tempu odpeljali domov. Po poti molimo rožni venec za vse, ki trpijo.

Hvala vsem, za dobro voljo. Prav vsak lahko prispeva svoj delež svetosti in veselja, da bo ta dan res lep. Do tedaj pa molimo za duhovno bogastvo romanja, molimo drug za drugega in za vso župnijo.

* Ne potrebujemo hrvaškega denarja (kuna) razen za potrebe po lastni zamisli.

* Po nekaterih vremenskih napovedih bo vreme deževno, po nekaterih oblačno. Vzemimo s sabo majhen dežnik, po možnosti majhnega in takega, ki se spravi v etui,saj lahko v primeru dežja pri vstopu v avtobus nastane neprijetna gneča. Vzemimo tudi kapo.

* Vožnja po ovinkih bo upočasnjena, po avtocesti pa običajna. Ne skrbite,saj so avtobusi urejeni in sodobni, zato je vožnja v njih prijetna.

 

Vse informacije glede romanja dobite na 01/5837275 (p. Bogdan Rus)

Duhovno vodstvo: p. Gregor in p. Bogdan Rus

Odhod: 27. februar 2016

Program romanja*:

 • Odhod iz Šiške izpred cerkve sv. Frančiška Asiškega ob 6.00-tih ter predviden prihod v Rijeko v Kapucinsko cerkev ob 8.30. V cerkvi bomo zapeli litanije Matere božje. Mladinski zbor bo sodeloval s pesmijo. Porciunkulske litanije bosta pela p. Gregor in p. Bogdan. P. Bogdan bo predstavil odlomek, ki nakazuje značaj tega dneva (spodbuda papeža Frančiška).
 • Ob 9.30 odhod do Trsata nad Reko, kamor bomo prispeli predvidoma ob 10.15. V svetišču Trsatske Marije bomo imeli kratko molitev k Mariji (Trsatski), s katero bomo Marijo prosili, da nam da moč pogledati na svet z očmi njenega Sina. Molili bomo tudi molitev papeža Frančiška za Družine. Nato bom odšli v kongresno dvorano, kjer bomo Imeli mladinsko srečanje in spraševanje vesti. Predvidoma bo program trajal eno uro (morda še 15 minut več). Po tem bomo imeli na Trsatu prosti čas in možnost za spoved. V tem času bo tudi program za otroke.
 • Ob 12.30 odhod iz Trsata na otok Krk, kamor prispemo predvidoma ob 14.45 uri. V avtobusu od Reke do Krka bomo predstavili krška škofa Mahniča in Srebrniča. Ob 14. uri se zberemo pri stolnici, ki je posvečena Marijinemu vnebovzetju na Krku in obhajamo mašo, ki jo bomo sooblikovali vsi udeleženci. Takoj po maši bomo odšli k avtobusom, ki bodo, glede na razmere, parkirani na avtobusni postaji ali pri glavnem trgu. Nato se skupaj odpravimo na kosilo.
 • Po kosilu sledi vožnja domov. Na avtobusi mladih oblikujemo petje, na avtobusu odraslih rožni venec. Povsod pogovor in drugo.
 • Zaradi jasnosti so nekateri deli programa jasno določeni. Drugo, pomembnejše pa bomo doživeli v osebnem pogovoru, osebni molitvi ali tihem premišljevanju, pesmi.
 • Prihod domov je predviden med 19.30 in 20. uro.

* Gre za okviren program, ki se lahko spremeni zaradi časa in kraja kosila ter nekaterih drugih dejavnosti a glavne stvari bodo ostale iste.