Skoči na vsebino

Vera in luč

Kaj je Vera in luč?

Vera in luč je mednarodno duhovno gibanje skupin oseb z motnjami v duševnem razvoju, njihovih staršev in prijateljev.

Vera in luč temelji na prepričanju, da je vsaka oseba, tudi če je prizadeta, poklicana, da v globini zaživi Jezusov nauk, da prejme zakramente in postane vir milosti in edinosti za Cerkev in svet. Osebam z motnjami v duševnem razvoju pripadajo vse pravice: da je ljubljena, sprejeta, spoštovana v svojem bistvu in v svojih odločitvah. Pripada ji pravica do pomoči na duhovnem in človeškem področju. Pri svoji rasti potrebuje prijatelje, ki jo spremljajo in ji pomagajo odkrivati njene darove.

Prijatelji spoznavajo ob prizadetih osebah vrednost življenja, se ob njih bogatijo in duhovno rastejo ter se učijo sprejemati vsakega človeka zato, ker je.

Starši se v skupinah medsebojno podpirajo, si pomagajo ter spoznavajo posebne darove svojih otrok.

V Sloveniji je 37 skupin Vere in luči.

 

Začetki Vere in luči …

Leta 1963 se je Jean Vanier po izvrstni mornariški karieri in doseženem doktoratu iz filozofije odločil da zapusti službo in v življenju uresniči duh evangelija. V Troslyju (Francija) je kupil hišo in se v njej naselil skupaj s fanti z motnjo v duševnem razvoju. Imenoval jo je “L’ARCHE” (BARKA) z mislijo, da bi ta “nova Noetova barka rešila prizadete osebe iz potopa modernega sveta”. V dvajsetih letih delovanja je dosegla ta skupnost že število 200 hiš, kjer živijo prizadeti skupaj z zdravimi prostovoljci, ki pridejo začasno ali za vedno prostovoljno pomagat najbolj zapuščenim.

Mislil je tudi na tiste prizadete, ki so skupaj s svojimi starši potisnjeni na rob družbe, nesprejeti in zapostavljeni. Želel jim je pokazati, da so tudi oni del Cerkve in prav tako potrebujejo prijatelje in sprejetost. Zato je leta 1971 skupaj z Marie-Helen Mathieu organiziral veliko romanje oseb z motnjami v duševnem razvoju v Lurd. Romanje je bilo tako uspešno, da so sklenili da se bodo občasno srečevali v manjših skupinah. Tako so nastale skupine gibanja Vera in luč. Danes obstajajo skupine po vsem svetu med verniki različnih veroizpovedi.

Kdo smo mi?

Naša skupina Vera in luč Sončna pesem se je velikokrat preselila in preimenovala. Prvotno je skupina nastala v Dravljah, nato se je preselila za Bežigrad, kjer je gostovala kar 20 let in nazadnje smo svojo luč prinesli v Šiško.

Trenutno štejemo devetintrideset članov – lučk, staršev in prijateljev. 

Srečujemo se vsako tretjo nedeljo v mesecu ob treh popoldne v župnijski dvorani. Na vsakem srečanju glasno pojemo, sodelujemo pri sveti maši, ustvarjamo in se veselimo.

Vsakega novega prišleka smo zelo veseli in ga radi sprejmemo v naš objem, zato pridite, ne bo vam žal!

 

Če vas zanima še več:

http://verainluc.rkc.si/novice/

http://www.faithandlight.org/rubriques/haut/actualites